New construction of the central bus station

Objectinformation


Beginning of construction:   2004
Completion:   2005
Traffic area:   2,500 m²
Channel length DN 300:   130 m
Total costs:   611,000 €

Scope Of Planing


Structural Design
Object Planning Engineering Work
Object Planning Traffic Facilities

Project


New construction of the central bus station in the east of the main railway station in Rüsselsheim as a replacement for the old location at the station forecourt. Creation of a waiting area formed as an island with stopping places for buses in a saw-shaped arrangement. Construction of 7 stopping places, 4 of them for articulated buses. The development of the waiting area is made via the centre-line of the waiting island.
Due to the lowering of the accesses and creation of a tactile guidance system the waiting island is handicapped accessible. In extension of the centre-line of the waiting island the station is connected in the west, in the east there is a canopied bicycle parking with adjacent underground car parking. The bus traffic areas were executed according to Bauklasse II, RStO (German regulation for the standardisation of superstructures for traffic areas) with a road surface of concrete according to ZTV Beton-StB (Additional technical contract conditions and regulations for the construction of road surfaces of concrete, Germany). The road gullies and the roof drainage were connected to a new storm sewer DN 300 (nominal diameter), which disposes via a connection into the public sewer system.

Client


Stadtwerke Rüsselsheim GmbH

Object Planning


CSZ Ingenieurconsult GmbH, Darmstadt